BLOG - Toeleven naar Pasen met kinderen - 40 dagen tijd, lijdenstijd Tal van liefde

Toeleven naar Pasen met kinderen

In de Bijbel wordt regelmatig gesproken over de opdracht aan ouders om onze kinderen te leren over wie God is en wat Hij heeft gedaan, doet en nog gaat doen (lees bijv. Psalm 78). Kinderen zijn de toekomstige generatie en wij mogen hen leren om godvrezende kinderen te worden. Zeker geen makkelijke taak, maar wel een hele mooie.

De komende weken leven we toe naar Pasen. Veel mensen doen mee met de 40-dagentijd om zo dichterbij Jezus te leven. Maar wat kan je met je kinderen doen om ze meer te leren over wat Jezus voor ons deed?

Al eerder schreef ik een blog over het belang van het memoriseren van Bijbelteksten met kinderen. Daarvoor heb ik een set gemaakt met Bijbeltekstkaartjes die je spelenderwijs met je kinderen kunt oefenen. In deze set zitten veel verschillende Bijbelteksten, maar ook zeker Bijbelteksten die horen of passen bij Pasen. Om de aankomende tijd je kind(eren) voor te bereiden op het Paasfeest is het mooi om daarbij gebruik te maken van de Bijbelteksten om te memoriseren. Voor Pasen heb ik ze hieronder een verdeling gemaakt van de teksten zodat je er zelf ook thuis mee aan de slag kunt!

Elke zondag leren we een nieuwe Bijbeltekst en doen we de speltip die op de achterkant van de kaartjes te vinden is (op de achterkant van de kaartjes staan nog aanvullende tips).

1e zondag (18 feb): Markus 1:17-18
Deze tekst gaat over de opdracht die Jezus gaf aan Zijn discipelen. Maar Hij wil ook ons ‘vissers van mensen’ maken. Wat betekent dat? Misschien vind je het wel erg lastig om anderen over Jezus te vertellen, maar dan is het mooie van deze tekst dat er staat dat Jezus zal maken dat wij vissers van mensen worden. Hij zal ons daar dus bij helpen!
Schrijf deze week samen 1 of meer namen op van mensen om je heen die de Heere Jezus nog niet kennen. Bid samen voor ze en vraag God of Hij je wil helpen om ook hen te vertellen over Jezus.

2e zondag (25 feb): Johannes 3:16
God had de wereld zó lief dat Hij daarom Zijn Zoon Jezus stuurde. En iedereen die in Hem gelooft, zal het eeuwige leven krijgen! Met kerst vieren we dat God de Heere Jezus naar de aarde stuurde als een baby. Nu we toeleven naar Pasen gaan we meer leren over wat het doel daarvan was en hoe God er voor zou zorgen dat wij het eeuwige leven bij Hem kunnen ontvangen. Hij houdt zo ontzettend veel van ons, van jou! En daarom gaf Hij Zijn Zoon. Wat vieren we met Pasen? Om ons heen worden er ook allemaal andere dingen gelinkt aan Pasen die niets te maken hebben met God.
Vouw een blad in tweeën. Schrijf bovenaan ‘PASEN’ en aan de linkerkant ‘BIJBEL’ en aan de rechterkant ‘WERELD’. Wat leert de Bijbel ons over Pasen? Schrijf of teken dat aan de linkerkant. Wat leert de wereld ons over Pasen? Schrijf of teken dat aan de rechterkant. Bespreek samen wat je hiervan vindt.

3e zondag (3 mrt): Johannes 3:17
De tekst van deze week sluit aan op de tekst van vorige week. Vaak kennen de mensen vers 16 heel goed, maar vergeten ze vers 17 terwijl die eigenlijk ook heel belangrijk is. Veel mensen denken soms dat God een God is die alleen maar zegt wat je niet mag doen en dat je daar dan straf voor krijgt als je er niet naar luistert. Maar hier staat juist dat God Zijn Zoon niet naar de wereld heeft gestuurd om haar te veroordelen, maar om te redden. God wil ons redden. Hij wil dat we het goede doen en omdat Hij een goede God is, weet hij als de beste wat goed voor ons is.
Speel het spelletje goed of fout. Bedenk samen verschillende stellingen en bespreek of het goed of fout is. Voorbeelden van stellingen:
– God heeft de hele aarde gemaakt (goed)
– Met Pasen vieren we dat Jezus is geboren (fout)
– De week voor Pasen noemen we stille week (goed)
– De Heere Jezus is de Zoon van God (goed)

4e zondag (10 mrt): Markus 9:35b
Een dienende koning. Dat is wel gek, vind je niet? Als we lezen over koningen of leiders dan zien we vaak machtige mensen waar je voor moet buigen, die soms heel streng zijn en in een groot paleis of huis wonen. Jezus is een koning, maar niet een koning zoals we dat hier in de wereld kennen. Jezus is een dienende koning. Hij kwam om te dienen. Hij woonde niet in een groot paleis, zei ook niet streng tegen de discipelen dat ze hem moesten volgen omdat ze anders straf kregen en Hij gebood de mensen ook niet om voor Hem te buigen. In Johannes 13 kan je lezen over wat Jezus doet vlak voordat hij aan het kruis moet. De discipelen hebben namelijk ruzie over wie de belangrijkste is. Jezus laat hen zien dat het er niet om gaat om de belangrijkste te zijn, maar om de ander juist belangrijker te vinden dan jezelf. Lees samen het verhaal in Johannes 13 maar eens. Wat vind je daar mooi/gek/bijzonder aan?
Speel samen de voetwassing na en bespreek hoe jij de ander kan dienen.

5e zondag (17 mrt): Romeinen 5:8
Met Pasen vieren we dat Jezus voor ons is gestorven. Maar hoe zit dat nu? Zou jij willen  sterven voor iemand die allemaal verkeerde dingen doet? Jezus deed het wel. Voor ons. Voor jou en voor mij. En daarin laat God Zijn oneindige liefde voor ons zien. Wat betekent het om een zondaar te zijn? Wat zijn zonden? Zijn er zonden die jij hebt gedaan? Of misschien nog wel doet? Je mag God er altijd om vergeving voor vragen. Hij wil je veranderen, een nieuw mens maken! Iemand die lijkt op Jezus.
Schrijf of teken de zonden die je gedaan hebt. Vraag aan God of Hij je daarvoor wil vergeven. Gooi de briefjes daarna in de prullenbak of in de openhaard. God heeft je vergeven!
Luister en zing samen het lied ‘Ik wil meer en meer gaan lijken op Jezus’.

6e zondag (24 mrt): Galaten 2:20a
Jezus stierf aan het kruis. Niet omdat Hij iets verkeerd had gedaan, zoals de mensen zeiden, maar omdat wij iets verkeerd hebben gedaan. Vorige week hebben we onze zonden opgeschreven, beleden, weggegooid en vergeving ontvangen. Dit is iets wat je elke dag mag doen. Maar het gaat er uiteindelijk om dat we een nieuw leven gaan leiden. Wat betekent dat?
Bespreek dit samen.
Afgelopen week begon de lente. Een seizoen waarin we ook nieuw leven om ons heen zien. De bomen gaan groeien, de bloemen gaan bloeien en de eitjes van de vogels komen uit! Koop samen een zakje met zaadjes voor bloemen en stop die in de grond. Zorg er elke dag goed voor: geef ze water en zorg dat ze genoeg licht krijgen en dan zul je binnenkort gaan zien dat er prachtige bloemen opkomen! Zo is dat ook met ons. Wij mogen steeds weer groeien. Als we in de Bijbel lezen en bidden dan zijn we net als zaadjes die water en licht krijgen. Zo mogen we steeds meer groeien in geloof en meer op de Heere Jezus gaan lijken.

7e zondag – Pasen (31 mrt): Johannes 20:29
Vandaag vieren we het Paasfeest! Je kunt vandaag de Bijbelverhalen over de kruisiging en opstandig van Jezus (nog eens) lezen. De tekst van deze week gaat over Thomas. Hij kon niet geloven wat Hij had gehoord. Jezus zei tegen hem dat degene die Hem niet zien en wel geloven gelukkig zullen zijn. Dat gaat over ons! Wij zien de Heere Jezus niet, maar we geloven wel in Hem. Laten we God daarvoor danken en Hem vragen om dat steeds meer in ons hart te leggen. Dat we Hem steeds meer willen zoeken en Zijn wil willen doen. God belooft ons in de Bijbel dat wanneer we Hem zoeken, we Hem ook zullen vinden.
Zing samen het liedje ‘Als je zoekt dan zul je vinden’.

Ik hoop dat je iets aan deze tips zult hebben, maar bovenal dat je heerlijke momenten met je kinderen mag hebben waarin je over God en Zijn Woord mag delen. Waarin je een voorbeeld mag zijn voor ze en ze de liefde van onze Vader mag laten zien.

Ik wens jullie een gezegende tijd!

Bestel hier de set met Bijbeltekstkaartjes voor kinderen

Bijbelteksten memoriseren met kinderen - kaartjes - Tal van liefde

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen