Bijbelteksten memoriseren met kinderen spelenderwijs

Bijbelteksten memoriseren met kinderen

‘Deze woorden, die Ik u heden gebied, moeten in uw hart zijn. U moet ze uw kinderen inprenten en erover spreken, als u in uw huis zit en als u over de weg gaat, als u neerligt en als u opstaat.’ – Deuteronomium 6:6-7

Bovenstaand Bijbelgedeelte gaat over de geboden, wetten en regels die God het volk Israël heeft gegeven en dit is wat het Joodse volk ook vandaag de dag nog doet. Hun kinderen onderwijzen in de Bijbel en het uit hun hoofd leren. Toch is het onder christenen helemaal niet zo ‘normaal’ om Gods Woord te memoriseren. In ieder geval niet in de omgeving waarin ik ben opgegroeid. En ook krijg ik nog regelmatig de vraag waarom je dat zou doen. Vandaar deze blog! Ik hoop je antwoord te geven op de vraag waarom je Bijbelteksten zou memoriseren en geef je praktische tips om het in de praktijk te brengen.

Dus allereerst de vraag: waarom zou je Bijbelteksten memoriseren?

Wanneer je Bijbelteksten memoriseert zal je kennis van Gods Woord toenemen. Daarin wil ik je wel uitdagen om het hele hoofdstuk (of zelfs Bijbelboek) te lezen zodat je de context van de tekst beter begrijpt. Er zijn zelfs mensen die hele hoofdstukken uit hun hoofd leren. Ik heb dit met een paar Psalmen gedaan en ik moet zeggen, het is even bikkelen, maar wel heel mooi om het te memoriseren en ik heb het al een aantal keren kunnen toepassen om iemand te bemoedigen.

Doordat je actief bezig bent met de Bijbelteksten zal Gods tegenwoordigheid in je leven groter worden. Je zult meer met Hem en Zijn Woord bezig zijn en het zal je gedachten gaan vormen. Je draagt Gods woorden altijd bij je, ook en juist in moeilijke tijden. Tegenwoordig hebben we de Bijbel zelfs op onze telefoon, maar er kan een tijd komen waarin we de Bijbel niet meer bij ons kunnen hebben. Dan is het heel fijn als je teksten hebt gememoriseerd en zo nog steeds Gods Woord kent. Dat kan niemand je afnemen.

Met Gods Woord kan je anderen bemoedigen en onderwijzen. De Heilige Geest kan je de teksten op het juiste moment in gedachten brengen. Als je Gods Woord kent, kan je dit ook beter uitleggen aan ongelovigen.

Een mooi voorbeeld in de Bijbel is een voorbeeld van dat Jezus wordt verzocht door de duivel in de woestijn. Jezus citeert steeds een tekst uit de Bijbel (Matt. 4 en Luk. 4) waardoor de duivel van hem weggaat. Dus het kennen van Gods Woord helpt je tijdens verzoekingen of dwaalleer.

En je zult door het kennen van Gods Woord ook Gods stem steeds beter leren kennen en herkennen.  

Maar hoe doe je dat nu? Hieronder geef ik je een aantal tips om Bijbelteksten te memoriseren:

  • Ga op zoek naar Bijbelteksten/-gedeelten die je uit je hoofd wilt leren en die je je kinderen wilt leren en schrijf die op.
  • Probeer elke dag op een vast moment de tekst samen te lezen. Naarmate de dagen vorderen kan je ervoor kiezen om steeds een woordje weg te laten en zelf in te vullen.
  • Zet de tekst op een plek waar je veel komt. Wij hebben het kaartje met de Bijbeltekst bijvoorbeeld op de eettafel staan. Wanneer we gaan eten, oefenen we de tekst. Maar ook wanneer we even wat drinken aan de tafel, zien we de tekst en kunnen we die herhalen.
  • Blijf de teksten herhalen, ook als je met een nieuwe tekst bent begonnen.
  • Probeer elke week of één keer in de twee weken een nieuwe tekst te kiezen. Maar leg de lat ook niet te hoog voor jezelf en je gezin. Als een tekst lastiger is en jullie er langer over doen, dan is dat echt niet erg.
  • Leer niet alleen de tekst maar ook de plek waar het in de Bijbel staat.
  • Maak er vooral een leuk moment van! Mochten de kinderen er geen zin in hebben, maak het dan ook geen verplichting, maar spoor ze er wel in aan en noem het vaker op een dag.
  • Er zijn ook veel liedjes te vinden op internet waar een Bijbeltekst wordt gezongen. Dit is voor kinderen ook goed te onthouden.
  • Door een tekst met elkaar te bespreken, er een liedje over te zoeken of een verhaal over te lezen, wordt een tekst voor een kind veel levendiger en zal het kind het ook beter leren onthouden.

Mocht je het nu lastig vinden en niet goed weten waar je kunt beginnen, kijk dan eens in de webshop voor de kaartjes met Bijbelteksten. Je kunt een set bestellen met Bijbelteksten voor kinderen om spelenderwijs de teksten te leren of een minimalistische set.

Bijbelteksten memoriseren met kinderen - kaartjes - Tal van liefde

Ik krijg vaak de vraag vanaf welke leeftijd de set te gebruiken is. Mijn zoontje is 2 jaar en kan de teksten erg goed onthouden. Hij vindt het ook heel leuk om ze te leren. We maken daarbij gebruik van de beloningsposter waarop we de Bijbelteksten noteren als we ze geleerd hebben. Alleen elk kind is anders. Bepaal zelf of je kind het zou kunnen of probeer het gewoon eens uit. Vaak kunnen kinderen meer dan wij denken. De tips die ik op de achterkant heb gedeeld zijn voor verschillende leeftijden te gebruiken. Soms is het meer gericht op jonge kinderen, soms op oudere kinderen.

Ik heb er zelf voor gekozen om de Bijbeltekstkaartjes in de HSV vertaling te maken. Ik heb er bewust voor gekozen om geen makkelijkere vertaling (zoals de Basisbijbel of Bijbel in gewone taal) te kiezen omdat allereerst de HSV vertaling het dichtst bij de grondtekst ligt. Ook worden woorden soms heel anders vertaald in een andere vertaling. Mocht je denken dat de tekst te moeilijk is voor een kind, ook daarin kunnen kinderen meer dan wij denken. Het is juist mooi om ze een rijke woordenschat aan te bieden en ze lastigere woorden goed uit te leggen. Dat is een hele mooie basis voor ze om later zelf in de Bijbel te gaan lezen en te ontdekken wat God zegt en wie Hij is.

Ik hoop dat je door het lezen van deze blog enthousiast bent geworden om Bijbelteksten te gaan memoriseren, alleen of met je gezin. Het lijkt me leuk om te zien hoe jullie dat doen, dus stuur gerust een foto of filmpje door zodat we daarin elkaar weer kunnen inspireren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen